Een hybride warmtepomp: wat is de terugverdientijd?

Bij een hybride warmtepomp is de terugverdientijd sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De hybride warmtepomp wint sterk aan populariteit en gelukkig zijn veel huizen geschikt om de overstap naar deze duurzame vorm van verwarmen te maken.

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gebruikt dus veel minder gas, maar wanneer het nodig is, kan je wel warmte produceren met de cv-ketel.

Dit maakt de hybride warmtepomp een duurzaam en voordelig alternatief voor je cv-ketel. Lees hier wat een hybride warmtepomp kost, wat de terugverdientijd is, en waar je rekening mee moet houden wanneer je een hybride warmtepomp aanschaft.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De aanschafkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, maar liggen gemiddeld tussen de € 7.000,- en € 10.000,-. Dat klinkt als een fors bedrag, maar in de meeste gevallen verdien je dit bedrag in 8 tot 12 jaar terug omdat je stevig gaat besparen op de kosten voor gas.

Het loont dus absoluut om hierin te investeren. De kosten zijn afhankelijk van je woonoppervlak: hoe groot is de ruimte die verwarmd moet worden en hoeveel vermogen heeft de warmtepomp dus nodig?

Daarnaast is niet iedere cv-ketel geschikt om samen te werken met een hybride warmtepomp. Wanneer je een nieuwe ketel moet aanschaffen, ben je gemiddeld nog zo’n € 2.500,- tot € 3.000,- extra kwijt.

Gelukkig zijn er ook factoren waardoor de aanschaf voordeliger wordt: tot 2030 kun je namelijk gebruikmaken van de ISDE subsidie. Afhankelijk van een aantal factoren krijg je een bepaalde subsidie om je huis te verduurzamen.

Terugverdientijd hybride warmtepomp berekenen

De investering voor een warmtepomp is niet gering, maar de kans dat je deze terugverdient is zeer groot. Je verbruikt veel minder gas dan wanneer je alleen je cv-ketel gebruikt, in sommige gevallen gebruik je zelfs vrijwel helemaal geen gas meer.

Het stroomverbruik van de warmtepomp is weliswaar wel hoger, maar per saldo zijn de kosten lager. De rekensom wanneer je de investering hebt terugverdient, is niet voor iedereen hetzelfde.

Naast de besparing doordat je minder gas verbruikt, neemt ook de waarde van je woning toe wanneer je een hybride warmtepomp laat installeren.

Het stroomverbruik van een warmtepomp verschilt per merk sterk en hangt tevens samen met de oppervlakte van je woning. Daarnaast speelt ook de mate van isolatie een grote rol in de terugverdientijd van een hybride warmtepomp. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw woning te ontdekken!

Hybride warmtepomp aanschaffen: hier wil je rekening mee houden!

Wanneer je een warmtepomp wil aanschaffen is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. De isolatie van je woning staat met stip op één. In een slecht geïsoleerde woning is het heel erg lastig (en soms onmogelijk) om je investering terug te verdienen. Een warmtepomp kan het meest efficiënt zijn werk doen wanneer je dubbelglas hebt en goede vloer- dak en spouwmuurisolatie.

Wanneer de isolatie van jouw woning nog niet optimaal is, is het zeker raadzaam om eerst je woning te gaan isoleren. Je kan dan later overstappen op een hybride warmtepomp en deze terugverdienen met de besparing.

Daarnaast is het belangrijk dat je de ruimte hebt: zowel bij je cv-ketel als buiten voor de buitenunit. Je hebt naast de ruimte voor je cv-ketel extra ruimte binnen nodig, bij voorkeur op zolder of een plek waar je geen last hebt van het eventuele geluid van de warmtepomp.

Wanneer de omstandigheden ideaal zijn, is bij een hybride warmtepomp de terugverdientijd korter. Reken op een terugverdientijd tussen de 8 en de 12 jaar.

Veelgestelde vragen over de hybride warmtepomp terugverdientijd:

Hoeveel jaar warmtepomp terugverdientijd?

De terugverdientijd van een warmtepomp is sterk afhankelijk van elke situatie. Met een slecht geïsoleerd huis is een warmtepomp direct veel minder rendabel. Wanneer je woning op alle fronten ideaal is voor een warmtepomp, kun je deze binnen 8 tot 12 jaar hebben terugverdiend.

Hoe rendabel is een hybride warmtepomp?

De besparing van een hybride warmtepomp is afhankelijk van je gasverbruik. Verbruik je weinig gas? Dan zul je niet veel besparen met een hybride warmtepomp en deze zelfs niet snel terugverdienen. Wanneer je gasverbruik hoog is, bespaar je al snel veel met een hybride warmtepomp.

Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp?

Er zitten een aantal nadelen aan de hybride warmtepomp. Zo is er de ruimte: deze warmtepomp heeft meer ruimte nodig dan een cv ketel alleen, zowel in huis als daarbuiten. Je moet namelijk ook buiten ruimte hebben voor de buiten unit.

Ook is er natuurlijk sprake van stroomverbruik, waardoor een warmtepomp toch verbruik kost.

In een slecht geïsoleerd huis heb je weinig profijt van de hybride warmtepomp, dus het is niet voor elke woning geschikt.

En tot slot is de investering niet gering. Hoewel je deze vaak bij een goed geïsoleerde woning snel terugverdient, moet je wel de investering doen wanneer je de warmtepomp laat installeren.

Kies ik een aardwarmtepomp of luchtwarmtepomp?

Er zijn manieren waarop jouw warmtepomp aan zijn warmte kan komen. De meest gebruikte vorm op dit moment is de luchtwarmte. De warmtepomp haalt dan zijn warmte uit de buitenlucht. Heb je een aardwarmtepomp dan haalt deze zijn warmte uit de grond. De terugverdientijd van een aardwarmtepomp ligt hoger wanneer je deze vergelijkt met de terugverdientijd van een luchtwarmtepomp.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor een hybride warmtepomp?

Je kunt de energie voor een hybride warmtepomp ook via zonnepanelen opwekken. Hiervoor heb je gemiddeld zo’n vijf tot zeven zonnepanelen nodig, om ervoor te zorgen dat je voldoende stroom kan opwekken voor je warmtepomp.