Wel of geen zonnepanelen: alle voor- en nadelen op een rij!

Of je wel of geen zonnepanelen laat leggen, is een vraag waar steeds meer mensen tegenaan lopen. Zonnepanelen zijn in steeds meer gevallen een zeer rendabele optie. Zonnepanelen zijn een flinke investering, die je ook wil terugverdienen. Op deze pagina lees je alle voor- en nadelen van zonnepanelen zodat je de juiste afweging kunt maken. Wel of geen zonnepanelen? Elektra Unie heeft het antwoord.

Voordelen van zonnepanelen:

Zonnepanelen hebben veel voordelen, zowel voor onze planeet als voor je portemonnee. We laten je graag zien waarom investeren in zonnepanelen een logische keuze is!

Zonnepanelen zijn de beste keuze voor het milieu. Zonnepanelen zijn ontzettend goed voor het milieu. Wanneer je kiest voor zonnepanelen weet je ook 100% zeker dat je energie schoon opgewekt is. Zonne-energie is duurzaam en het zorgt ervoor dat wij, maar ook je kinderen en kleinkinderen, nog lang kunnen genieten van onze mooie planeet.

De terugverdientijd van zonnepanelen: bespaar op je energierekening

Natuurlijk ben jij graag goed bezig voor het milieu, maar wie wordt er nou niet blij van een financiële besparing? De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tegenwoordig onder de tien jaar.

Doordat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, geniet je maar liefst 15 jaar lang van gratis energie. Ook met het verdwijnen van de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds een logische keuze. Naast deze besparing op je energierekening wordt je huis ook direct meer waard wanneer je zonnepanelen laat leggen. Je zult natuurlijk niet direct vanaf dag 1 je volledige investering bij de waarde van je huis kunnen optellen, maar wanneer je na een paar jaar verhuist, is er grote kans dat je al quitte speelt.

Wel of geen zonnepanelen: er zijn nog meer voordelen!

Naast de financiële voordelen van besparen, zijn er meer regelingen waardoor je kunt besparen. Zo is vanaf 1 januari 2023 de BTW op zonnepanelen voor particulieren afgeschaft. De BTW op zonnepanelen is dus van 21% naar 0% gegaan.

Waar je dus vorig jaar nog zelf de BTW moest voorschieten en weer bij de belastingdienst kon terugvragen is, is dat vanaf 2023 niet meer nodig

Daarnaast hebben verschillende gemeenten subsidieregelingen in het levengeroepen, waardoor je een extra premie of subsidie kunt aanvragen wanneer je kiest voor zonne energie.

Zeker tot 2031 kun je nog een deel van jouw opgewekte stroom terugleveren wanneer je te veel stroom opwekt, en deze 1 op 1 weer terugkrijgen in maanden waarin je meer stroom nodig hebt. Dit heet salderen. Deze regeling wordt weliswaar langzaam afgebouwd, maar zonne-energie blijft een voordelige manier om energie op te wekken.

De zon raakt immers nooit op, ook op een bewolkte dag is er vaak voldoende zonlicht om toch energie op te wekken.

Nadelen van zonnepanelen:

Naast voordelen zijn er uiteraard ook wat nadelen aan het wel nemen van zonnepanelen. Er zijn financiële nadelen, maar denk ook aan de terugverdientijd of het onderhoud.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zonnepanelen écht niet mooi vindt. Het blijft een kwestie van smaak, wel is het zo dat je zonnepanelen meer en meer in het straatbeeld ziet.

Financiële nadelen aan zonnepanelen

Zonnepanelen leveren direct een besparing op je energierekening, maar er hangt een grote investering aan vast. Deze investering moet je willen en kunnen doen. Elke situatie is anders, maar de installatie, de panelen, het ombouwen van de meterkast en de omvormer kunnen zomaar uiteenlopen van €4.500,- tot ruim €12.500,-.

Hoewel je dat de komende jaren terugverdient, moet je wel eerst de investering doen.

Ook wanneer je binnen enkele jaren wil gaan verhuizen, is de investering te groot om er voordeel van te hebben. Het duurt ongeveer vijf jaar eer je ongeveer quitte speelt met de verkoop van je huis. Zonnepanelen maken je huis namelijk wel meer waard.

Daarnaast wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Met deze regeling kon je tot 2023 de stroom die je te veel opwekt en dus teruglevert aan het net, weer 1 op 1 terugkrijgen wanneer je deze nodig hebt.

Elk jaar vanaf 2023 kun je 9% minder van je stroom in de salderingsregeling terugkrijgen, overige stroom verkoop je als het ware aan de netbeheerder en kun je terugkopen. Je betaalt dan echter meer per kWh dan dat je ervoor krijgt.

Per saldo leveren zonnepanelen ook na de afbouw van deze regeling nog steeds rendement op, alleen net iets minder dan voorheen

Optimaal rendement van je zonnepanelen

Je dak moet wel geschikt zijn voor zonnepanelen. Het meest ideaal worden zonnepanelen geplaatst tussen de oost en westzijde, aan de zuidkant, onder een hoek van 36 graden.

Houd hier rekening mee bij het berekenen van je rendement, zodat je optimaal profijt hebt!

Andere nadelen aan zonnepanelen

Ook het ombouwen van je meterkast kan soms wat meer werk behelzen, soms moeten er kabels getrokken worden, en je moet in je huis ruimte hebben voor een kastje ter grootte van ongeveer een stofzuiger.

Wellicht zijn het geen zaken om af te zien van zonnepanelen, maar het is wel goed deze in je overweging mee te nemen.

Onderhoud aan zonnepanelen

Je zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, maar vervuilde zonnepanelen leveren minder rendement op. Eens per jaar moet je ze schoon laten maken, en onderhoud is ook eens per een aantal jaar nodig.

Waar moet je op letten als je zonnepanelen neemt?

Wel of geen optimizers zonnepanelen?

Optimizers zijn een extra investering die je bij sommige systemen kan doen. Optimizers zijn gekoppeld tussen de omvormer en elk afzonderlijk paneel. Hierdoor kun je per paneel je verbruik zien en er het optimale verbruik uit halen.

Dit is met name handig wanneer je te maken hebt met schaduw van bijvoorbeeld een boom in je tuin. In dat geval kunnen optimizers een voordeel zijn.

Wel of geen zonnepanelen? Elektra Unie weet het wel!

Wel of geen zonnepanelen? Elektra Unie weet het wel! Natuurlijk ga je voor zonnepanelen om direct te besparen op je energiekosten. De mogelijkheden voor jouw situatie nemen we graag met je door. We nemen hierbij alle voor- en nadelen mee. Elke situatie en elk dak is anders, waardoor zonnepanelen altijd maatwerk zijn.

Ben je benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opbrengen? Bereken de besparing voor jouw adres en start ook met besparen. Zo kun je voor jezelf de juiste afweging maken of je wel of geen zonnepanelen wil nemen.

Veelgestelde vragen over wel of geen zonnepanelen:

Wel of geen zonnepanelen?

Dit is situatieafhankelijk, en onder meer afhankelijk van jouw mogelijkheden om de investering te doen, en of jouw huis er geschikt voor is. Het aantal zonuren in Nederland is voldoende om flink rendement uit je zonnepanelen te halen, dus bekijk snel wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn.

Wat kosten zonnepanelen?

De exacte  kosten voor zonnepanelen verschillen per situatie. Welk type zonnepanelen kies je, wat is je huidige verbruik, hoeveel panelen heb je nodig, welk vermogen hebben de panelen? Inclusief installatie kunnen de kosten uiteenlopen van €4.500,- tot ruim €12.500,-.

Waarom zonnepanelen?

Het laten installeren van zonnepanelen is weliswaar een investering, maar je bespaart vervolgens direct op je energiekosten. De investering die je doet verdien je vanaf 2023 in gemiddeld zo’n 9 jaar terug. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee, waardoor je jarenlang profijt hebt van je zonnepanelen.

Wanneer kunnen zonnepanelen uit?

Je hoeft je zonnepanelen nooit uit te zetten. Wanneer je apparaten geen stroom vragen, maar je installatie wel stroom levert, wordt dit teruggeleverd naar het openbare net. Er zijn installaties die zichzelf uit kunnen schakelen, maar jij hoeft hier niets aan te doen.